FARO

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 29 weken 12 uur geleden

Minister Gatz stelt strategische visienota voor: "Cultureel-erfgoedwerking evolueert voortdurend"

do 06/04/2017 - 09:44

Op 31 maart 2017 heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz zijn strategische visienota cultureel erfgoed aan de Vlaamse Regering voorgesteld. In de nota legt hij zijn beleidsprioriteiten vast voor een betere ondersteuning van de cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen.

In het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet van 24 februari 2017 staat voor de allereerste keer een strategische visienota ingeschreven. Met dit nieuwe instrument legt de minister zijn strategische visie en beleidsaccenten vast voor de ‘grote erfgoedronde’ voor cultureel-erfgoedorganisaties voor de beleidsperiode 2019-2023. De visienota omvat de prioriteiten bij de ondersteuning van musea, culturele archiefinstellingen erfgoedbibliotheken en van cultureel-erfgoedorganisaties en lokale besturen die een dienstverlenende rol opnemen.

Minister Gatz: “De hoofddoelstelling van mijn cultureel-erfgoedbeleid is duurzaam en kwaliteitsvol zorgen voor en omgaan met ons cultureel erfgoed. Zo blijft het betekenis hebben vandaag en kunnen we het ook doorgeven aan de volgende generaties.”

Meer informatie vindt u op de website van CJM.

Bron: CJM

Categorieën: Steunpunten

De rode draad is suiker

wo 05/04/2017 - 14:36

De stad Tienen heeft samen met diverse partners een nieuw concept uitgewerkt voor de Erfgoedsite Tienen. Z.O.E.T., wat staat voor ‘Zone voor Ontmoeting, Erfgoed en Toerisme’, zal naast twee musea ook een ontmoetingscentrum met cafetaria, een streekshop en het toeristisch onthaal herbergen.

Het idee is om het rijke aanbod aan landbouw, landschap, innovatie, erfgoed en consumptie dat zich vooral buiten de muren bevindt, beter toegankelijk te maken. Zo zal de informatie over de teelt en verwerking van suikerbieten gecombineerd worden met een bezoek aan een biotechnologiebedrijf dat suikerbieten verwerkt, een fietstocht langs de bietenvelden, of een deelname aan een kookworkshop.

In de loop van 2018 krijgt Z.O.E.T. concreet vorm, in 2020 wordt het project afgerond.

Welke gevolgen heeft dit voor de bestaande musea?

Het Suikermuseum in Tienen sluit definitief zijn deuren op zondag 16 april. Wie het museum nog een laatste maal wil bezoeken, is welkom van zaterdag 1 april tot zondag 16 april 2017. De toegang is voor de gelegenheid volledig gratis. Het museum laat u kennismaken met suiker in al zijn aspecten, van suikerbietenteelt, de productie tot diverse toepassingen van suiker.

Het Toreke blijft wel open en wordt pas in 2020, tijdens de tweede fase  van Z.O.E.T., omgevormd tot een museum over de stad en de regio, van de prehistorie tot de moderne tijd. Op dit moment loopt hier de tentoonstelling ‘Vijand, vriend en vrijer’ over het leven in het bezette Tienen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Categorieën: Steunpunten

Online erfgoedplatform Erfgoedplus wint EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Award 2017

wo 05/04/2017 - 13:40

Vandaag, 5 april, maakten de Europese Commissie en Europa Nostra de winnaars bekend van de Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Awards 2017. Deze awards zijn Europa’s hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed. Erfgoedplus.be is dit jaar een van de laureaten in de categorie 'Opleiding, scholing en bewustmaking'.

Drie luiken

Erfgoedplus.be is een interprovinciaal samenwerkingsproject van Limburg en Vlaams-Brabant dat kennis en informatie over erfgoed in één databank samenbrengt en gezamenlijk ontsluit. Het project wordt gecoördineerd door het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed van de provincie Limburg en heeft steun gekregen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Erfgoedplus.be bestaat uit drie luiken: de Erfgoeddatabank, de website www.erfgoedplus.be waar het publiek kan grasduinen in erfgoedcollecties, en het Erfgoedregister, een applicatie om erfgoedcollecties te registreren. “Dit uitstekende platform heeft het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk bevorderd”, aldus de jury over dit project.

De website, die in 2009 online ging met 37.000 objecten, telt ondertussen al 138.900 gegevens uit meer dan 500 erfgoedcollecties. Erfgoedplus.be is er dus voor specialisten, liefhebbers én het brede publiek, maar er wordt ook informatie uitgewisseld met Europese databanken, met de toeristische sector en met het onderwijs.

Wat dit project uniek maakt, is dat technologie slechts een klein onderdeel vormt van de werking: het systeem is een fundamenteel instrument voor het bereiken van de bredere doelstellingen. Deze doelstellingen zijn onder andere het motiveren en ondersteunen van lokale erfgoedgemeenschappen om de kennis over hun erfgoed te registreren en te versterken. Tevens benadrukt het initiatief het belang van een consistente toepassing van professionele standaarden. “Dit initiatief biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa, want het integreert betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen bij te dragen aan grotere portaalsites op een professionele manier”, zo benadrukte de jury.

Erfgoedplus.be registreert zelf geen collecties maar vertrouwt daarvoor op het toegewijde werk van de lokale collectiebeheerders. De registrators zijn de experten over de aangeleverde inhoud. Erfgoedplus.be biedt hen ondersteuning en technische expertise om ervoor te zorgen dat hun kennis op een bekwame manier wordt vastgelegd. Het initiatief bereikt dit door hen begeleiding, opleiding, advies en een helpdesk aan te bieden.

29 laureaten

De Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs eert en bevordert best practices op het gebied van erfgoedinstandhouding, onderzoek, management, vrijwilligers, opleiding en communicatie. Op die manier draagt de prijs bij aan een sterkere publieke waardering voor cultureel erfgoed als strategische hulpbron voor Europa’s economie en gemeenschap. Dit jaar vielen 29 laureaten uit 18 landen in dpe prijzen vanwege hun exemplarische prestaties in de sectoren Conservatie, Onderzoek, Toegewijde dienstverlening, Opleiding, scholing en bewustmaking.

Tijdens een ceremonie op 15 mei 2017 worden in het Finse Turku de awards plechtig overhandigd aan de verschillende laureaten. Wie online meestemt voor de publieksprijs, maakt bovendien kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens deze award-ceremonie. Stemmen kan tot 3 mei.

Meer info:

 

Categorieën: Steunpunten

De ErfgoedApp op BRAFA

di 04/04/2017 - 15:21

Bekijk de case study van de ErfgoedApp op de stand van de Koning Boudewijnstichting op BRAFA.

Categorieën: Steunpunten

Maak een visueel verhaal met Steller

di 04/04/2017 - 15:00

U kent het gezegde ‘elk beeld vertelt een verhaal’. Maar met een hele reeks beelden kan u een rijker, of op zijn minst langer, verhaal vertellen. Steller is een intuïtieve app waarmee u aan de hand van foto's, video's, tekst én enkele stijlvolle sjablonen knappe verhalen kan vertellen. Het resultaat is een klein multimediaboekje dat u kan delen via alle mogelijke socialemediakanalen.

U kan er zelf een nieuwsbief mee versturen of u kan het boekje integreren in uw website. Misschien is Erfgoeddag op 23 april dé ideale gelegenheid om uw bezoekers uit te nodigen om met Steller aan de slag te gaan. Om de website van Steller staan alvast enkele inspirerende visuele verhalen van museumbezoeken.

Categorieën: Steunpunten

Impact voor cultureel-erfgoedprofessionals

di 04/04/2017 - 13:02

Vorige maand werd IMPKT.tools gelanceerd, een platform dat hulpmiddelen wil ontwikkelen voor het evalueren van impact binnen de cultureel-erfgoedsector. De bètaversie kwam er met steun van Europeana.

Het wordt immers steeds belangrijker om te weten wat de impact is van uw werking op de maatschappij én hoe u deze impact kan meten en communiceren. Zeker in de cultureel-erfgoedsector is er nog zéér weinig geweten over wat impact is en hoe het wordt gemeten. Daarom wil dit initiatief verder bouwen op het werk dat al is verricht en samen met cultureel-erfgoedprofessionals leren over impact en instrumenten ontwikkelen. Alle informatie en hoe u kan deelnemen vindt op de website IMPKT.tools.

Categorieën: Steunpunten

In de steigers: een virtueel platform over de Tweede Wereldoorlog

di 04/04/2017 - 11:36

In een tijd waarin betrouwbare informatie over gevoelige thema’s belangrijker lijkt dan ooit, ontwikkelt het CegeSoma een virtueel platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. De website Belgium WWII verschijnt eind september 2017. Projectmedewerker Tamar Cachet licht alvast een tipje van de sluier op.

Collaboratie, repressie en justitie in oorlogstijd

Tamar Cachet: “Vandaag zoeken mensen vooral online naar antwoorden op hun vragen. Via digitale media wil Belgium WWII hen bereiken met kwaliteitsvolle informatie over ons oorlogsverleden”. De drietalige website zal eind september 2017 gelanceerd worden. Bezoekers kunnen er dan terecht over twee grote thema’s:

  • Collaboratie en repressie: aan de hand van recent historisch onderzoek wil de website dit delicate thema duiden, maar ook bespreekbaar maken.
  • Justitie: de werking van het Belgische gerecht wordt geconfronteerd met dat van de Duitse bezetter. Hoe wilde de bezetter de orde in het land bewaren? Kreeg hij daarbij hulp van de Belgische magistraten?


In een later stadium zal Belgium WWII nog andere onderwerpen aankaarten, zoals het dagelijks leven in oorlogstijd, de ravitaillering, het verzet …

Digital Storytelling

Belgium WWII presenteert het oorlogsverleden in verschillende formats. Zo zijn er de oorlogsportretten: levensverhalen van Belgen die de Tweede Wereldoorlog elk op hun eigen manier hebben beleefd. Allerhande foto’s, brieven en audiovisuele bronnen moeten deze verhalen tot leven brengen. “Deze sleuteldocumenten geven een mooi beeld van de concrete impact van zo’n oorlog op het leven van bekende en minder bekende Belgen. Door deze bottom-upbenadering duikt de bezoeker in de geschiedenis van ons oorlogsverleden”.

Digitale encyclopedie

Via deze oorlogsportretten zal de bezoeker kunnen doorklikken naar een ‘digitale encyclopedie’: een gids boordevol informatie over allerhande aspecten van collaboratie, repressie en justitie. De teksten zijn geschreven door gespecialiseerde historici. Ze worden verrijkt met archiefstukken, interviews met de auteurs, foto’s, grafieken, schema’s, een bibliografie en weblinks. “De digitale encyclopedie vormt het hart van Belgium WWII. Zo willen we tegemoet komen aan een behoefte naar correcte online basisinformatie. Die behoefte merken we zowel bij het grote publiek als bij studenten, leerkrachten, onderzoekers, publiekshistorici en journalisten.”

“Het CegeSoma wil wetenschappelijk historisch onderzoek publiek toegankelijk maken”, zo besluit Tamar. “Daarom willen we van Belgium WWII de betrouwbare online referentie maken over ons oorlogsverleden.”

Meer weten?

Volg het nieuws over dit project via de hashtag #BELGIUMWWII, de Facebookpagina en de website van CegeSoma. Of neemt contact op met Tamar Cachet, projectmedewerker.

CegeSoma is (samen met FARO, Heemkunde Vlaanderen en IPG) ook een van de initiatiefnemers van de cursusreeks 'Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?'. Met deze reeks willen wij u inspiratie aanreiken om de Tweede Wereldoorlog in uw stad, gemeente of regio te herdenken. Voor deze reeks kunt u zich hier inschrijven.

Categorieën: Steunpunten

Meer dan bed, bad en brood: tips voor het werken met vluchtelingen

ma 03/04/2017 - 11:35

Hoe betrek ik nieuwkomers bij mijn werking als kunst-, cultuur-, of jeugdorganisatie? Hoe bereik ik hen? Op welke manier pak ik het het best aan? Waar moet ik rekening mee houden? Wie zijn de partners in mijn regio? In maart organiseerden de steunpunten samen met het departement CJM en het Agentschap Integratie en Inburgering drie info- en onmoetingsmomenten (Antwerpen, Gent en Leuven) over werken met en voor vluchtelingen in kunst, cultuur en jeugdwerk. Naast info over het statuut en de juridische en sociale rechten van mensen op de vlucht, werden er heel wat praktijkervaringen gedeeld en tips en tricks uitgewisseld.µ

België barst niet

Het Global Trendsrapport van UNHCR geeft aan dat tegen het eind van 2016 65,3 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn ten gevolge van vervolging, conflict, schending van de mensenrechten enzoverder. Cijfers geven aan dat de meeste vluchtelingen opgevangen worden door de buurlanden van de  herkomstlanden. Libanon, Turkije, Jordanië, Tjaad ... het zijn landen die de top 10 halen van landen die het grootste aantal vluchtelingen opvangen, ook wanneer we het afstemmen op het aantal vluchtelingen per 1.000 inwoners. België komt niet voor in die top 10.

Asielzoeker? Vluchteling? Subsidiair beschermde? Nieuwkomers?

Loopt u verloren in de terminologie? Vluchtelingenwerk Vlaanderen legt u in de brochure ‘Wat is een Vluchteling?’ in heldere taal uit wat het verschil is tussen een asielzoeker, een vluchteling en een subsidiair beschermde en geeft inzicht in de asielprocedure en de daaraan gekoppelde wetgeving.

Informeer u over de leefwereld

Noden van mensen op de vlucht veranderen mee naargelang hun statuut. Kennis van de situatie waarin nieuwkomers zich bevinden, helpt u om een project beter af te stemmen op hun noden, mogelijkheden en verwachtingspatronen. Informeer u over het traject, het statuut en de sociale rechten van mensen op de vlucht.

Werk niet enkel voor vluchtelingen maar ook met hen

Als u iets wil doen voor vluchtelingen doe het dan met hen, betrek hen van bij het begin in het project, niet alleen voor de uitvoering ervan, maar ook in het voortraject. Als u een project opzet dat tegemoet wil komen aan hun noden, voer dan vooraf het gesprek met hen om te bepalen of u de juiste inschattingen maakt. Leven de noden die u detecteert ook werkelijk bij hen?

Allo contact?

Er zijn heel wat organisaties die u kunnen helpen bij het betrekken van asielzoekers en vluchtelingen bij uw werking of project. Partners in de regionale opvangcentra en OCMW’s, maar ook initiatieven door, voor en met vluchtelingen hebben vaak een goed zicht op de noden van de nieuwkomers waar zij mee in contact staan. Vaak kunnen zij ook een rol als brugfiguur opnemen.

Elk statuut zijn sociale rechten

Asielzoeker, erkend vluchteling, subsidiair beschermde ... mensen op de vlucht doorlopen een parcours waarbij ze naargelang hun situatie een specifiek juridisch statuut toegekend krijgen waaraan al dan niet bepaalde sociale rechten en plichten verbonden zijn. Een overzicht van de sociale rechten voor asielzoekers, vluchtelingen en subsidiair beschermden vindt u in de presentatie van het Agentschap Integratie en Inburgering.

Elk statuut zijn noden

Kennis van de situatie waarin mensen op de vlucht zich bevinden, helpt u om een project beter af te stemmen op hun noden, mogelijkheden en verwachtingspatronen.

Vaak komen mensen na een lange reis aan in een land zonder kennis van de levensomstandigheden en de leefregels in het land. Hun eerste bekommernis is een woonst, voeding en toegang tot medische zorg ( bed - bad  -  brood). Hiervoor kunnen ze in eerste instantie beroep doen op opvangcentra die overal in Vlaanderen werden neergepoot. In de periode dat het dossier behandeld wordt, brengen nieuwkomers heel wat tijd wachtend door in een opvangcentrum. Het is een onzeker situatie, waarbij niemand zeker weet hoe lang het wachten duurt en hoe hun toekomst eruit zal zien. Activiteiten die op dat moment andere perspectieven openen zijn in deze onzekere periode meer dan welkom. Eens de asielzoeker erkend wordt als vluchteling, heeft hij slechts enkele maanden om een geschikte woonplaats te zoeken in de markt van de private huisvesting. Onderdak vinden wordt dan een topprioriteit. Mensen die het asiel geweigerd wordt, hebben geen recht meer op materiële opvang en moeten ons land verlaten. Vaak trekken ze naar een van de buurlanden of blijven ze illegaal in ons land.

Taal hoeft geen probleem te zijn

Vaak is het zo dat nieuwkomers meer talen spreken dan wijzelf. Heel wat nieuwkomers spreken vlot Engels. Informatie over communiceren met anderstaligen vindt u in de presentatie van het Agentschap Integratie en Inburgering.

Erkent u de taal die de persoon voor u spreekt, niet? Dan kan de talenposter hulp bieden.

Vrijwillig aan de slag mag

Asielzoekers, erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden mogen tewerkgesteld worden als vrijwilliger binnen kunst-, cultuur- en jeugdorganisaties. De verloning gebeurt dan vaak via een vrijwilligersvergoeding. Afhankelijk van hun statuut moet dit gemeld worden aan de opvangstructuur of het OCMW. Indien de persoon recht heeft op een werkloosheidsuitkering, dient een navraag te gebeuren bij RVA. VDAB voorziet in een aangepaste dienstverlening bij het aanwerven en tewerkstellen van mensen op de vlucht.

Flexibel zijn

Blijf als organisatie open en flexibel. Hou rekening met de veranderende levensomstandigheden waar nieuwkomers mee te maken hebben en ga in dialoog. Artistieke, culturele en andere activiteiten die nieuwkomers betrekken op het culturele en sociale leven helpen om sneller de weg te vinden, contacten te leggen en u  thuis te voelen op een nieuwe plek.

Wie doet wat?  -  Do it together!

Een volledig overzicht geven van alle initiatieven die tijdens de drie momenten de revue passeerden is door de veelheid aan initiatieven onbegonnen werk.

Meer info:


Het info- en ontmoetingsmoment Kunst, Cultuur en Jeugdwerk voor vluchtelingen is een initiatief van de steunpunten FARO, Socius, De Ambrassade en Kunstenpunt i.s.m. het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Agentschap Integratie en Inburgering.

Categorieën: Steunpunten

Trek zelf 'Buurten met erfgoed' in je gemeente | Studiedag

ma 03/04/2017 - 10:49

‘Buurten met erfgoed’ nam de afgelopen jaren flink wat basisscholen van een aantal pilootgemeenten mee op zoektocht naar het verhaal achter hun eigen schoolbuurt. Via een coachingstraject brachten we de leerkrachten van de tweede graad van deze basisscholen telkens in contact met lokale en regionale erfgoedpartners om samen een aantrekkelijk erfgoedproject op maat van de leerlingen in de eigen schoolbuurt uit te werken.

Die ervaringen uit de pilootprojecten willen we nu graag delen met alle actoren die een ‘Buurten met erfgoed’- traject in de eigen omgeving of (deel)gemeente kunnen of willen organiseren. Werkt u zelf aan erfgoededucatie? Wees er dan zeker bij op 5 mei 2017.

Alle informatie over programma en inschrijvingen vindt u hier. Meer over het traject 'Buurten met erfgoed' in Beernem leest u in deze blog.

Foto: 'Buurten met erfgoed' in school Sint-Joris te Beernem, 2016.

Categorieën: Steunpunten

'1917: Totale oorlog in Vlaanderen'

ma 03/04/2017 - 10:13

In 2017 staat de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’ vooral in het teken van de Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper. Zeven gemeenten uit de Westhoek slaan de handen in elkaar om het verhaal van '1917' te vertellen. Dat jaar escaleert de Groote Oorlog tot een Totale Oorlog. Vandaag resten ons de littekens in het landschap en de plaatsen van herinnering en herdenking. Het project ‘1917. Totale Oorlog in Vlaanderen’ verbindt deze verschillende locaties tot een parcours van tentoonstellingen en infomodules.

Anno 1917 tart de omvang en de hevigheid van het frontgeweld alle verbeelding. Een ongezien aantal troepen, moderne wapens en nieuwe technieken vormen het radarwerk van legers die niet meer mogen verliezen. De enorme vernietigingskracht van de artillerie richt ware ravages aan in het landschap. Achter het front wordt de hele samenleving gemobiliseerd om de oorlogsindustrie draaiende te houden. Het dagelijks leven verschraalt en het beeld van de tegenstander vernauwt tot dat van ‘de vijand’.

Vandaag resten ons de littekens in het landschap en de plaatsen van herinnering en herdenking. In 2017 slaan zeven gemeenten, waarvan het grondgebied het strijdtoneel vormde van de beruchte Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper, de handen in elkaar om i.s.m. Westtoer en de provincie West-Vlaanderen het verhaal van ‘1917’ te vertellen. Dit aan de hand van tentoonstellingen en diverse infomodules bij de belangrijkste WO I-sites in de Zuidelijke Westhoek. Vanuit deze tentoonstellingen en infomodules worden bezoekers het landschap ingestuurd om de sites van 1917 te ontdekken, ervaren en begrijpen

Meer informatie vindt u hier.

Categorieën: Steunpunten

Loyalty and Dissent, theater geïnspireerd op archiefdocumenten uit de Eerste Wereldoorlog

za 01/04/2017 - 12:41

Outreach door archieven kan verschillende vormen aannemen. De interessantste voorbeelden zijn deze waar het archief de regie en haar collecties loslaat. Zo verbleven vorig jaar vijf toneelschrijvers van het Tamasha schrijverscollectief in The National Archives in Londen om er te werken met documenten gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog. Het resultaat waren vijf korte stukken die verschillende stemmen uit de geschiedenis van Groot-Brittannië tot leven brengen en die de spanning illustreren tussen loyaliteit aan en ontevredenheid over het Britse Imperium.

Tijdens hun verblijf gingen de schrijvers, begeleid door het outreachteam van The National Archives, aan de slag met documenten over de ervaringen van mensen uit Zuid-Azië (onder meer India en Pakistan) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het materiaal bestond uit rapporten over verdachte oproerkraaiers die streefden naar onafhankelijkheid, getuigenissen van soldaten uit Zuid-Azië die vochten voor het Britse Rijk, rapporten van de militaire geheime dienst, oorlogsdagboeken, rapporten van ziekenhuizen die zorgden voor gewonde Indische soldaten en dergelijke meer.

Na elke performance kan het publiek vragen stellen aan Iqbal Husain van het outreachteam van The National Archives en aan de leden van het creatieve team. Meer informatie vindt u hier.

Hassan Abdulrazzak, een van de toneelschrijvers die meewerkte aan Loyalty and Dissent, schreef een blog over de archiefdocumenten die hem inspireerden.

Foto: Andrew Payne

Categorieën: Steunpunten

Brusselse archieven gaan voor collectieplan

za 01/04/2017 - 01:12

Sinds 2005 nodigt Erfgoedcel Brussel de archieven uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest twee keer per jaar uit op een informeel archievenoverleg, een initiatef dat al heeft geleid tot enkele gezamenlijke projecten. Geïnspireerd door de brochure Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief en door de door FARO begeleide collegagroepen met archieven die input hebben geleverd voor deze leidraad, nam de erfgoedcel het initiatief om met het archievenoverleg te werken aan een collectieplan. Daarmee geeft de erfgoedcel ook een gevolg aan een aanbeveling in een rapport over het regionaal depotbeleid om te werken aan het collectiebeleid bij de archiefinstellingen.
Op 28 maart kwamen in het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis negen archieven en medewerkers van de erfgoedcel samen voor de kick-off van de collegagroep collectieplan. Ik gaf er een inleiding over de opmaak van een collectieplan en ging dieper in op stap 1 van het stappenplan. Daarna werkten de aanwezigen verder in groepjes om antwoorden te formuleren op enkele vragen. Tijdens enkele bijeenkomsten gespreid over een periode tot maart 2018, zal deze  beproefde methodiek worden ingezet om de volgende stappen naar een collectieplan te doorlopen. Net zoals dit het geval was bij de andere collegagroepen, zal dit traject bij de deelnemers leiden tot een dieper inzicht in en kennis over hun collecties, en hopelijk ook tot enkele voldragen collectieplannen. Als kers op de taart zal de groepsdynamiek de banden tussen deelnemers aan het archievenoverleg van de erfgoedcel nog versterken. Niets dan voordelen dus.

Wilt u zelf meer te weten komen over het opmaken van een collectieplan? Kom dan naar de gratis studievoormiddag Een collectieplan? Ook voor kleinere organisaties! op 18 april in Brussel. U krijgt er presentaties van het stadsarchief Mechelen, het Intergemeentelijke archief Poperinge-Vleteren, de Provinciale Bibliotheek Limburg, Erfgoedcel Land van Dendermonde en Erfgoedcel Brussel. Het volledige programma en hoe u zich kan inschrijven vindt u elders op deze website.

Categorieën: Steunpunten

Ontdek ons literair erfgoed tijdens het Letterenhuisfestival

vr 31/03/2017 - 11:47

Het moet gezegd: het Letterenhuis is er in geslaagd om een indrukwekkend programma op poten te zetten voor haar eerste Letterenhuisfestival op zaterdag 8 april. Op zestien locaties in de buurt van het Letterenhuis kan u genieten van schrijvers, dichters, buurtbewoners, zangers, rappers, slammers, kunstenaars enzovoort die verhalen vertellen, gedichten maken of voorlezen, zingen of worden geïnterviewd. Of u kan in het depot van het Letterenhuis handschriften, schrijversfoto's en dia's, films, brieven en affiches gaan bekijken. Marcel Vanthilt geeft alvast een overzicht van het programma.

Categorieën: Steunpunten

Protest Lab: experiment in hedendaags verzamelen en participatie

do 30/03/2017 - 17:00

In de Millenium Gallery in Sheffield loopt van 18 maart tot 21 mei Protest Lab, een tentoonstelling over de geschiedenis van protest en activisme in Sheffield van 1794 tot vandaag. Protest Lab is opgevat als sociale ruimte waar bezoekers hun verhalen, meningen en objecten over protest en radicalisme kunnen delen en bestaande ideeën kunnen betwisten. Het project kwam er in aanloop naar de honderdste verjaardag, in 2018, van de Representation of the People Act, een besluit dat stemrecht gaf aan sommige vrouwen en aan alle mannen vanaf 21 jaar.

Hoewel Sheffield een rijke geschiedenis heeft van projectbewegingen en activisme zijn er weinig sporen van terug te vinden in de museumcollecties. Protest Lab heeft als doel om verhalen en objecten te verzamelen om die leemte in de collecties op te vullen. Bezoekers worden bijvoorbeeld aangemoedigd om hun eigen ervaringen met activisme neer te schrijven op een historisch tijdslijn. Sommige van die verhalen zullen worden opgenomen in de tentoonstelling volgend jaar.

Tegelijk wordt aan de mensen gevraagd welke verhalen en zaken voor hen belangrijk waren en welke objecten ze liefst zouden zien in de grote tentoonstelling over protest volgend jaar. Het resultaat is een veelheid aan verhalen, onder meer van vrouwen die actief waren in protestbewegingen als de Sheffield Women Against Pit Closures. Veel vrouwen die toen actief waren in deze beweging en een belangrijke rol speelden tijdens de mijnstakingen in de jaren 1980, bleven ook daarna nog betrokken bij allerlei andere protestbewegingen.

In onderstaand filmpje doet Louisa Briggs het concept van Protest Lab uit de doeken.

Categorieën: Steunpunten

De Biekorfsessies: erfgoedtopstukken uit de OB Brugge op YouTube

do 30/03/2017 - 14:17

De Openbare Bibliotheek Brugge bewaart een schitterende erfgoedcollectie met onder andere middeleeuwse handschriften, de allereerste gedrukte Brugse boeken en het Guido Gezellearchief. Enkele van de topstukken die veilig achter slot en grendel bewaard worden, kan u nu op YouTube bewonderen.

De Brugse Hoofdbibliotheek Biekorf huisvest behalve een uitleenafdeling ook een kostbare erfgoedcollectie. Als erfgoedbibliotheek beheert ze een rijk en divers patrimonium: de grootste collectie middeleeuwse handschriften van Vlaanderen, een ruime collectie incunabelen en oude drukken, het uitgebreide archief van de Brugse dichter Guido Gezelle, een bewaarbibliotheek met een rijke Brugensia-collectie en andere bijzondere verzamelingen. Een aantal collecties en stukken zijn erkend als Vlaams topstuk.

Met de ‘Biekorfsessies’ zet de bibliotheek haar indrukwekkende erfgoedcollectie vanaf nu ook op YouTube in de kijker. In een kort filmpje over één bepaald erfgoedstuk geeft een wetenschappelijk medewerker op een toegankelijke manier uitleg. De filmpjes zijn in verschillende talen beschikbaar, want de erfgoedcollectie van de bib kan ook heel wat internationale onderzoekers bekoren. Op dit moment staan vijf ‘Biekorfsessies’ in verschillende talen online. Er wordt regelmatig een nieuw filmpje toegevoegd.

Een voorsmaakje krijgt u in bijgevoegd filmpje.

De Biekorfsessies:


Bron: Openbare Bibliotheek Brugge

Categorieën: Steunpunten

Maak van uw Instagramfoto's een virtueel museum

wo 29/03/2017 - 15:05

Instamuseum is een nieuwe applicatie van het bekende 3D-platform Sketchfab. De app maakt gebruik van Blender en tovert uw Instagramfoto’s in enkele minuten om tot virtueel museum. U kan kiezen uit vier lay-outs: een kunstgallerij, een zaal uit het Louvre, een muur of een kubus. Vervolgens kan u het resultaat online bekijken of gebruikmaken van een VR headset  of cardboardkijker, voor een meer immersieve beleving. En zoals dat hoort, kan u uw virtueel museum delen met vrienden. Een leuk speeltje om eens uit te proberen.

Categorieën: Steunpunten

Op jacht naar gouden museumobjecten

wo 29/03/2017 - 10:10

Treasured City is een origineel en knap uitgewerkt publieksproject dat ik u niet wil onthouden. Het is een creatieve schattenjacht naar gouden replica’s van museumobjecten in het Engelse stadje Scunthorpe. Luke Jerram, bedenker van het project, omschrijft zijn geesteskind als: “a playful fusion of history, craftsmanship, mathematics, codebreaking, poetry and painting.” Wie het gouden object vindt, mag het houden. Geen wonder dat Treasured City de bevolking van Scunthorpe en omgeving in beweging bracht.

In september 2016 bezocht Luke Jerram het North Lincolnshire Museum en selecteerde daar samen met de curator vijf kleine objecten die volgens hen de regio representeren. De objecten overspannen een periode van de oudheid tot de moderne tijden. In het filmpje hieronder kan u zien hoe ze van deze objecten gouden 3D-replica’s maakten. Die replica’s, met een waarde tussen 2.800 en 5.200 euro, werden verstopt in Scunthorpe en de omliggende regio. Aan het publiek om ze te vinden en ... te houden.

Aanwijzingen naar de vindplaatsen zitten verstopt in vijf gouden kunstwerken, elk op hun beurt verwerkt in vijf schilderijen die hangen in een tentoonstelling die loopt van 18 februari tot 29 april 2017. Voor deze aanwijzingen werkte Luke samen met een wiskundige die gespecialiseerd is in het maken van codes. De moeilijkheid van de puzzels varieert van gemakkelijk tot zeer moeilijk. De bedenkers vermoeden zelfs dat één puzzel nooit zal worden gekraakt. Er is al afgesproken dat dit schilderij in het North Lincolnshire Museum blijft hangen en dat het gouden artefact dat eraan verbonden is, voor het publiek verborgen blijft tot het gevonden wordt.

De nalatenschap van dit project is dat het heel wat mensen, letterlijk duizenden, naar de kunstgalerij en het museum heeft gelokt die anders nooit een voet in het museum zouden hebben gezet. Dankzij de internationale belangstelling wierp het een positief licht op Scunthorpe als plaats waar opwindende en creatieve dingen  gebeuren. Op de website van Luke Jerram kan u meer lezen over de gekozen objecten en hoe de puzzels in sommige schilderijen werden gevonden.

Categorieën: Steunpunten

't Es nog al nie naar de wuppe*. Erfgoed en duurzame ontwikkeling

di 28/03/2017 - 15:20

Neen, de wereld is niet om zeep. Nog niet. Maar we moeten met z’n allen nu wel het roer omgooien, en kiezen voor een duurzamere en dus hoopvolle toekomst. Wie met erfgoed bezig is, kent en hanteert dit perspectief. Vandaag handelen we, met kennis over het verleden, voor de toekomstige generaties. ‘Duurzaamheid’ zit dus al in ons DNA. Maar … als we wat uitzoomen is de vraag hoe we een meer duurzame samenleving kunnen nastreven. Een samenleving die - veel meer dan vandaag - rekening houdt met de ecologische en sociale draagkracht van onze planeet. En die de centrale rol van cultuur hierin (h)erkent.

Als erfgoedwerkers kunnen we een voortrekkersrol spelen in de omslag naar die duurzame(re) samenleving. Toegegeven, er gebeurt reeds heel wat, maar er is ook nog heel wat onontgonnen terrein. Veel stof tot nadenken, discussie en overleg dus. Afspraak voor alweer een goedgevulde editie van het Groot Onderhoud op vrijdag 1 december, in het Provinciehuis te Leuven. U komt toch ook?

P.S. Blokkeer alvast de datum van 1 december in uw agenda. Het programma kan u tegen het einde van de zomer verwachten. Dan kan u ook inschrijven.

(*) Met dank aan Het Zesde Metaal. De volledige songtekst vindt u hier.
 

Categorieën: Steunpunten

Winnaars Gastvrije Gemeente bekend

di 28/03/2017 - 10:40

Op 27 maart werden in het Vlaams Parlement de awards uitgereikt van de campagne Gastvrije Gemeente van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Bij de drie genomineerden in de categorie 'Kunst en Erfgoed' was ook een museum: het Red Star Line Museum ondernam samen met JOBA Me, myself and Belgium, een project voor en door niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Tijdens de awardshow werd bekend gemaakt dat 458 gastvrije initiatieven werden ingediend. De show vormde het slotstuk van de campagne Gastvrije Gemeente 2016-2017 dat lokale initiatieven aanspoort in Vlaanderen en Brussel. Een overzicht van de genomineerden en winnaars per categorie:

Kunst en erfgoed


Bedrijf


Gemeente


Individuen


Jeugdwerk


School


Vereniging

 

Categorieën: Steunpunten

Was opa een nazi? Speuren naar het oorlogsverleden van je familie

di 28/03/2017 - 10:04

Zo'n half miljoen Belgen hebben een familielid dat 'fout' was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kleinkinderen en familieleden gaan vandaag meer en meer op zoek naar de juiste toedracht. Toch is het voor een leek niet gemakkelijk om de weg te vinden in de archieven over de repressie en de nasleep ervan. Op initiatief van dr. Koen Aerts (Universiteit Gent) hebben specialisten van het Rijksarchief, het CegeSoma en prof. Pieter Lagrou (ULB) de krachten gebundeld om een bevattelijk boek te schrijven dat alle relevante archieven in kaart brengt en u de weg wijst naar het juiste archief.

'Was opa een nazi?' reikt sleutels aan om zelf op zoek te gaan naar het vaak onuitgesproken oorlogsverleden. Elke bron krijgt een aparte fiche. Daarin leggen archivarissen en historici uit welke informatie deze bron kan bevatten en hoe u de bron best gebruikt voor uw eigen onderzoek. Het boek wordt op 18 mei 2017 voorgesteld in het CegeSoma.

Cursus

Naar aanleiding van de publicatie van dit boek organiseren FARO, CegeSoma (Rijksarchief), Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis op zaterdag 10 juni een cursus met Koen Aerts als spreker. Deze cursus maakt deel uit van de reeks 'Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?'. Met deze cursusreeks willen wij u inspiratie aanreiken om de Tweede Wereldoorlog in uw stad, gemeente of regio te herdenken. Voor deze reeks kunt u zich via deze link inschrijven.

Categorieën: Steunpunten