Erfgoedstudie Maasland

Maasland – mensen – erfgoed: het is een boeiende driehoeksverhouding. Bewoners en bezoekers genieten er dagelijks van, heel wat mensen werken met erfgoed. Kortom: erfgoed is een deel van het dagelijkse leven in het Maasland.

Hoewel het erfgoed er alom tegenwoordig is, zijn we ons niet altijd bewust van de aanwezigheid: carnaval en schutterijen, in dorpen en steden; het snoer van Maasdorpen, archeologische opgravingen etc. we gaan er vaak zonder nadenken aan voorbij.

Steden en gemeenten, verenigingen en andere organisaties werken permanent aan het zichtbaar, leesbaar en beleefbaar maken van erfgoed. En als je begrijpt wat dat erfgoed allemaal betekent, kan je het ook vandaag verder inzetten. Erfgoed als een spannende link tussen gisteren , vandaag en morgen.

De provincie Limburg heeft het initiatief genomen de vele krachten, die aan erfgoed werken in de regio, te bundelen. Daartoe laat zij een erfgoedstudie uitvoeren, die een lijn brengt in bestaande plannen en acties. De studie wordt uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers. Zij werken nauw samen met vertegenwoordigers van de betrokken steden en gemeenten Bree, Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Lanaken en Opglabbeek. Verder leggen zij hun oor te luisteren bij verenigingen en professionelen die in de streek met erfgoed bezig zijn. Zij zijn immers de deskundigen die het erfgoed kennen en er dagelijks mee werken.

Om erachter te komen welk erfgoed het Maasland typeert, hebben de onderzoekers op basis daarvan erfgoedthema’s afgebakend. Die thema’s zijn

  • grenzen en verbindingen, met de Maas als ‘blauwe draad’
  • economie en ecologie, landschappen, landbouw en grondstoffen
  • macht en pracht, politieke macht en strijd om de vruchtbare Maasvallei, zichtbaar in kastelen, steden en kloosters
  • eigenheid, zichtbaar in schutterijen, carnaval, dialect en de vele verenigingen.

Het erfgoed dat de streek bepaalt is verbonden met die thema’s. Momenteel wordt er een inventaris van het streekbepalende erfgoed gemaakt. Die bevat een opsomming van alle erfgoed - verschijnselen, collectie, gebouwen, landschapselementen - dat het gezicht van de streek bepaalt en de inwoners een gevoel van eigenheid geeft.

De volgende stap in het onderzoek is aanbevelingen formuleren voor een doordachte, samenhangende en aantrekkelijke aanpak en presentatie van het streekbepalende erfgoed. Ook daarvoor zullen weer veel gesprekken gevoerd worden, want het erfgoed is van en voor de bewoners en bezoekers.

Reacties

Koen

Koen

breng je een aantal publicatie over het kaffe mee naar de OP???

bree

Allemaal mooi van de provincie...

Maar hoe is het mogelijk dat projectontwikkelaars erfgoed opkopen, en dan zonder blikken of blozen de essentie en het karakter van een aantal sites verwoesten en toch nog grandioos winst maken?

 

Enfin, je moet het me niet willen uitleggen, want ik weet hoe het in mekaar steekt.

Ik pleit voor een aantal goed gevormde erfgoedspecialisten die hun dossiers ook kunnen verkopen....